Εφημερίδα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 03/01/2021

Τελείωσε μια ακόμη χρονιά. Δεν έχει νόημα να σταθεί κανείς στο ανερεύνητο του χρόνου. Η μάταιη προσπάθεια ημερολογιακού ελέγχου του θα συνεχίζεται. Όπως και η ατέρμων συζήτηση για τη φύση του, που ξέρουμε ότι θα μένει για πάντα ανοιχτή, πεδίο συναρπαστικής κοσμικής περιπλάνησης για φιλοσόφους.

Η κατασκευή της Πρωτοχρονιάς είναι μια τελετουργία υποδοχής και αποκήρυξης. Η εορταστική υποδοχή του «νέου» χρόνου είναι μια επιθυμία διαγραφής του «παλαιού». Είναι η αναζήτηση μιας αφετηρίας. Σαν να μπορούσε να υπάρξει ένα μηδέν. Και παρασυρόμαστε σε αυτή την πλασματική εναλλαγή. Αδιάκοπη η ροή, μας παίρνει μαζί της στην μοίρα της μηχανικής επανάληψης.

Εθισμένοι οι άνθρωποι στον οικείο χρόνο, δέσμιοι στη φαντασία του διαρκούς άλλου, δεν αντιλαμβάνονται τη μηχανική της επανάληψης, την διαρκή μετάθεση του παλαιού καιρού στον «νέο» εαυτό του. Και έρχονται εξαίφνης τα γεγονότα να ταράξουν τον ακίνητο χρόνο, την αμεριμνησία και την αδράνεια.

Το 2020, ήδη χθες, θέτει με τον τρόπο του τα μεγάλα ζητήματα. Την ανάγκη να ακούμε την δυνατή φωνή αυτών των γεγονότων, να ψάχνουμε  την αιτίας τους, να συνειδητοποιούμε τη φύσης τους. Αυτό που μας λένε, αυτό στο οποίο μας καλούν. Να σπάσουμε την μηχανική επανάληψη. Να δεχτούμε την απελευθερωτική πρόσκληση για το πέρασμα. Το πέρασμα σε μια περιοχή άλλη, σε μια φάση νέα. Που δεν θα την χτίσει το τυχαίο του χρόνου, αλλά η δημιουργική και μορφοποιητική συμμετοχή των ανθρώπων.

Κάθε πέρασμα έχει μια οριακότητα. Δεν είναι μηχανική μετάβαση. Είναι κίνηση ελεύθερη, με επίγνωση της ανάγκης συνολικής, συνειδητής επανατοποθέτησης απέναντι στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Το πέρασμα είναι μια συνομιλία με το απροσδιόριστο και τους κινδύνους του. Ταυτόχρονα και ένας διάλογος με το προβλέψιμο και υπαρκτό.

Δύο δεδομένα συγκεκριμενοποιούν καθαρά, ανάμεσα σε τόσα «αόρατα» άλλα, το πέρασμα, που κρατούν οι μέρες ανοιχτό. Η πανδημία το ένα, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το άλλο. Η πανδημία έχει αφήσει δυνατή εμπειρία και έχει διδάξει το δέον. Το εμβόλιο, ως όπλο αντιμετώπισης της απειλής, στηρίζει την ελπίδα εξόδου από την πρωτόγνωρη συνθήκη, με το φόβο πάντα ζωντανό για κάθε απρόοπτο που εν δυνάμει μας απειλεί, συνδέοντας την εμπειρία με το παρόν της ύπαρξής μας. Η επέτειος των 200 χρόνων παράλληλα, πηγή μνήμης και ευκαιρία αναστοχασμού εκείνων των γεγονότων του Ιερού Αγώνα, των θεμελιωτικών της σύγχρονης Ελλάδας.

Αυτό που ονομάζουμε ευκαιρία, ο κατάλληλος καιρός, είναι μια μισάνοιχτη πύλη. Που επιτρέπει το πέρασμα. Το βήμα στον αδοκίμαστο χρόνο, που αγκαλιάζει αυτό που καλούμε παρελθόν-παρόν-μέλλον. Στη γραμμή της μισάνοιχτης πύλης στεκόμαστε. Καλή χρονιά.

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!