Εφημερίδα, ΤΑ ΝΕΑ, 28/06/2019

Μέσα στο κλίμα της σχετικής βεβαιότητας, που εγκαταστάθηκε μετά τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου για την έκβαση των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ένα ερώτημα πλανάται. Τί θα γίνει με την αποχή;

Οι ειδικές συνθήκες του καλοκαιριού, το δεδομένο, που με δυνατή φωνή μιλάει πάντα, των Ευρωεκλογών, η βεβαιότητα για την έκβαση από την μια, ή η ματαιότητα συμμετοχής από την άλλη, δίκαια προβληματίζει για το εύρος, τη συνολική πολιτική σημασία και την εκλογική επίδραση της αποχής.

Αποχή θα υπάρξει και θα είναι ενισχυμένη. Οι πολιτικές συνθήκες την ευνοούν. Οι Ευρωεκλογές θα αποδειχτούν πολλαπλασιαστής της, αφού έδωσαν την ευκαιρία έκφρασης στην κάλπη μετά από τέσσερα χρόνια, αφού το αποτέλεσμα υπήρξε καταλυτικό, αφού πολλοί θα πιστέψουν ότι έστειλαν το μήνυμα στην κεντρική εξουσία.

Μια ενίσχυση του κύματος αποχής, θα ζημίωνε, μάλλον, εκλογικά τον Σύριζα. Οι ψηφοφόροι του, προβληματισμένοι, αμήχανοι, πολλοί απογοητευμένοι, θα ήταν λογικό να θεωρήσουν – αρκετοί εννοώ- ότι το παιχνίδι χάθηκε.

Η φαντασία που καλλιέργησε ο Σύριζα για μικρή διαφορά, η αθεμελίωτη ελπίδα του εύρους της λαϊκής αποδοχής που θα άντεχε στην κάλπη, ο στόχος μιας νέας νίκης, χάθηκε στους πέντε ορίζοντες.

Αποδυναμωμένος ο Σύριζα ευνοεί την εις βάρος του αποχή. Όταν η λαϊκή ήττα συντελεστεί, αυτή η αποχή θα δυναμώσει τη βουβή φωνή της και θα μεγαλώσει τις αποστάσεις της από τον φορέα της ανεκπλήρωτης υπόσχεσης.

Μικρότερη- φρονώ- θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία μια εκλογική ζημία από τη μεγέθυνση της αποχής. Το ισχυρό αίτημα, που πολλαπλασιάστηκε εντυπωσιακά μετά τις Ευρωεκλογές, τελικής αποδοκιμασίας του Σύριζα, θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους της στην κάλπη. Και εκεί η φωνή θα είναι ισχυρή. Η συμμετοχή πολλαπλασιάζει πάντα την δύναμη του εαυτού της.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα αρνητικής τροπής των πραγμάτων κατά του Σύριζα, το αίτημα της αυτοδυναμίας που πιεστικά εγείρεται και προβάλλεται τις τελευταίες μέρες  από την Νέα Δημοκρατία, προσλαμβάνει υπόσταση και πολιτικό περιεχόμενο. Και συνδέεται με τα προηγούμενα.

Το βράδυ της 7ης Ιουλίου οι σκέψεις αυτές θα συναντηθούν με το πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα. Και από την 8η Ιουλίου θα δούμε, αν η αποχή διεκδικήσει με τους τρόπους της να μιλήσει με άλλη , νέα και δυνατή φωνή.

Κοινοποίηση