Την έλευση του 2022, εκτός από ευχές, συνδεύουν σενάρια και υποθέσεις. Σενάρια και υποθέσεις εκλογικές. Στον τρίτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας, είναι λογικό. Η πολιτική «δυναμική» των πραγμάτων, είτε ως κίνηση, είτε ως στασιμότητα, φέρει μέσα της αυτό το ζήτημα. Δεν είναι καθόλου θεωρητική λοιπόν η συζήτηση που ήδη άνοιξε.
Θα είχε μικρή πολιτική αξία η εκλογική προοπτική, σε απόσταση μάλιστα χρονικά μεγάλη από την τυπική λήξη της θητείας, αν η επόμενη αναμέτρηση δεν τελούσε υπό την «επιρροή» της απλής αναλογικής. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η πρώτη με απλή αναλογική Κυριακή των εκλογών θα βαρύνει καθοριστικά πάνω στην Κυριακή της επαναληπτικής εκλογής, που σε ένα μήνα, μηχανικά, κατά τα φαινόμενα σήμερα, θα ακολουθήσει.
Μια διάρκεια χαρακτήρισε και χαρακτηρίζει την ισορροπία που προέκυψε από τις κρίσιμες εκλογές του 2019. Υπήρξε και παραμένει σημαντική εκείνη η αναμέτρηση. Μόνο που ο πολιτικός χρόνος απορροφά τις μεταβολές και τα προβλήματα που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα η πανδημία ή οι ανισότητες που πολλαπλασιάζονται, μεταπλάθουν το νόημα των μεταβολών και διαμορφώνουν νέες συνθήκες στο πολιτικό μέτωπο.
Αυτές οι νέες συνθήκες θα αποτελέσουν το πεδίο της αναμέτρησης, που η απλή αναλογική θα ορίσει την ένατασή της και θα επηρεάσει την τροπή ευρύτερα των γεγονότων και των εξελίξεων. Οι πρωταγωνιστές είναι γνωστοί. Και είναι δύο. Αυτό δεν θα το αλλάξει η απλή αναλογική. Η κυβερνητική παράταξη, η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επόμενη αναμέτρηση θα αποδειχθεί πολύ κρίσιμη. Η «καθαρή» καταγραφή τους θα συνοδεύει τις δύο κυρίαρχες αυτή τη στιγμή πολιτικές δυνάμεις. Τα ποσοστά που θα προκύψουν αναλογικά, θα γίνουν τα ποσοστά αναφοράς και το μέτρο απήχησης και επιροής τους.
Με την έννοια αυτή η προσεχής αναμέτρηση θα γίνει αναγκαστικά σε συνθήκες υψηλής έντασης και ο εκλογικός αγώνας θα διεξαχθεί ωσάν να μην υπάρχει επόμενος. Η Νέα Δημοκρατία θα διακηρύξει αμέσως τον στόχο της αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συνθήκη αυτή θα βαρύνει κυρίως πάνω στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Η απλή αναλογική θα δοκιμάσει κυρίως το τρίτο κόμμα της Βουλής. Αυτό με τη σειρά του θα υποχρεωθεί, στηρίζοντας την αυτονομία του, κάτι που επίμονα προτάσσει ο νέος αρχηγός του, να υψώσει την ένταση απέναντι στους δύο παράλληλους «εχθρούς» του. Έτσι θα αναπτυχθεί και έτσι θα εξελιχθεί συνολικά η σύγκρουση.
Αυτά είναι τα δεδομένα, που με δύναμη στασιμότητας και αδράνειας προδιαγράφουν την αμέσως επόμενη φάση. Την ιδια στιγμή δεν πρέπει καθόλου να μας διαφεύγει, ότι η απλή αναλογική λειτουργεί απελευθερωτικά για τον ψηφοφόρο. Είναι συνεπώς πιθανό, την ώρα που η παλαιά ισορροπία θα διατηρείται, αυτή να σταθεί σε ένα αισθητά χαμηλότερο επίπεδο αριθμών. Η πιθανή «διασπορά» θα δαμορφώσει μια ζώνη ρευστότητας. Αυτή η ζώνη ρευστότητας, που αναγκαστικά θα προκύψει το βράδυ των πρώτων εκλογών, θα ορίσει και τους αριθμούς στην επαναληπτική εκλογή που θα ακολουθήσει.
Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 15/01/2022