Εφημερίδα, Πελοπόννησος – Πάτρα, 30/06/2019

Η λέξη «αυτοδυναμία» επανέρχεται σταθερά και μηχανικά σε κάθε σχεδόν εκλογική αναμέτρηση.

Αποτελεί μια επαναλαμβανόμενη επίκληση, κάτι σαν ιαχή νίκης και θριάμβου, από το 1974 και μετά. Έτσι όπως οργανώθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις από εκείνη την αρχή και έτσι όπως στερεώθηκαν μέσα από τις εκλογές στον χρόνο, η αυτοδυναμία αποτέλεσε και αποτελεί σημαντική διάσταση της πολιτικής μας ζωής.

Δύο παράγοντες καθόρισαν αυτή την διάσταση. Ο πρώτος είναι το εκλογικό σύστημα. Το πρώτο κόμμα τα παίρνει όλα. Οι παρενέργειες αυτής της θεσμικής επιλογής υπήρξαν καταλυτικές. Ενίσχυσαν την κεντρική εξουσία, δυνάμωναν χωρίς όριο τον ήδη συνταγματικό  πανίσχυρο Πρωθυπουργό και απομάκρυναν την συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Η κατάσταση αυτή, η πολιτική αυτή συνθήκη, διαμόρφωσε μια κουλτούρα και μια σταθερή πολιτική αντίληψη επιδίωξη ισχύος πέρα από το μέτρο. Οδήγησε σε μια στάση που έθετε τον «ηττημένο» αντίπαλο σε δεύτερη μοίρα.

Έτσι πορευθήκαμε. Η παιδαγωγική της αυτοδυναμίας ποτέ δεν αμφισβητήθηκε ουσιαστικά από κανέναν. Ο Σύριζα, που ως Κυβέρνηση ψήφισε αναλογικότερο σύστημα, καρπώθηκε τα «αγαθά» της αυτοδυναμίας και άσκησε υπέρμετρα τις «εξουσίες» της.

Στη σημερινή μας κατάσταση, λίγες μέρες από την 7η Ιουλίου και το «αίτημα» απομάκρυνσης του Σύριζα, όπως διατυπώθηκε στην κάλπη των Ευρωεκλογών ισχυρό,  η αυτοδυναμία αποκτά νέα υπόσταση. Κάτι σαν αναζωογονημένο παρελθόν.

Η Νέα Δημοκρατία ζητάει αυτοδυναμία. Και το πιθανότερο είναι ότι θα πετύχει αυτόν τον εκλογικό στόχο. Η αναμενόμενη αυτή επιτυχία έχει μέσα της κάτι από το παρελθόν, όσο και αν σήμερα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε ένα υπαρκτό αίτημα πολιτικής αλλαγής.

 Η χώρα παρά την κρίση και την δοκιμασία που αυτή  έφερε σε πολλούς συμπολίτες μας , είναι μακριά από την αναγκαία συνεννόηση. Μια συνεννόηση που θα οδηγήσει στην ευρύτερη αποδοχή και στήριξη των θεμελιωδών επιλογών, που έχει ανάγκη για την πορεία της η σύγχρονη  Ελλάδα.

Αυτή η αδυναμία κατάκτησης μιας στέρεης  λαϊκής ενότητας για τα σημαντικά, αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για μια επόμενη φάση.
Με αυτοδυναμία ή όχι την 7η Ιουλίου ακολουθεί η 8η Ιουλίου.

Κοινοποίηση