Τίποτα δεν αντιστέκεται στο χρόνο. Και αν στην πολιτική κάτι μοιάζει σταθερό και στέρεο, ο χρόνος θα το απειλήσει και στο τέλος θα το αφήσει πίσω του, αν αυτό δεν προλάβει να αλλάξει.

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 γίναμε παρατηρητές μιας πολιτικής ισορροπίας, με επιμονή και διάρκεια. Προβάδισμα του κυβερνητικού σχήματος, στασιμότητα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η κατάσταση αυτή δεν βρέθηκε πολιτικός τρόπος να μεταβληθεί. Πρόκειται για τη χειροπιαστή απόδειξη της πολιτικής αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει πίσω του τον κυβερνητικό και κυρίως τον παλαιό πολιτικό εαυτό του.

Η αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η εκλογή ενός νέου σε ηλικία προσώπου στην ηγεσία του, διαμορφώνει εξ αντικειμένου μια νέα πραγματικότητα. Η εξωτερική όψη της πολιτικής σκηνής αλλάζει, συνολικά αυτό που κατ΄ευφημισμό ονομάζουμε πολιτικό σύστημα αποκτά έναν νέο συντελεστή, μια εν δυνάμει εξέλιξη κυοφορείται.

Οι μόλις πρόσφατες προτάσεις του κ. Τσίπρα προς μια κατεύθυνση αλλαγής διαδικασιών στο κόμμα του, ώστε αυτό να βγει από τον κλειστό κόσμο του, φανερώνουν ότι ο ίδιος πλέον αντιλαμβάνεται, ότι ο χρόνος πέρασε και αυτός που καθημερινά δραματικά συνεχίζει να φεύγει τον οδηγεί υποχρεωτικά σε πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Τα δεδομένα είναι απειλητικά. Ή τοποθετείται με νέο τρόπο στη νέα συνθήκη που έχει διαμορφωθεί ή οι επόμενες διπλές εκλογές θα επιβεβαιώσουν οριστικά την εκπνοή ενός κύκλου και το πολιτικό τέλος αντιλήψεων και προσώπων, που δεν άκουσαν την εποχή.

Θα δούμε συνεπώς τις ημέρες που έρχονται τη στασιμότητα να υποχωρεί και την κίνηση να κερδίζει, πέρα από το ποιοτικό ή μη περιεχόμενο των μεταβολών. Μέσα σε αυτές τις μεταβολές θα προσπαθήσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να βελτιώσει τη θέση του, να αποκολληθεί από το χαμηλό εκλογικό ποσοστό που χρόνια το συνοδεύει και να κερδίσει μια θέση κεντρικού παράγοντα. Οι δημοσκοπικοί αριθμοί μας δίνουν μια εικόνα της «δειλής» αυτής για την  ώρα διαλεκτικής, που αθόρυβα ή λιγότερο αθόρυβα προβάλλει. Φέρει μέσα της την υπαρκτή δυνατότητα του τρίτου κόμματος της Βουλής να διευρύνει αμφίπλευρα την επιρροή του.

Αυτό που γνωρίσαμε θα δοκιμαστεί, η πολυσυζητημένη αντοχή της ισορροπίας ήδη αλλάζει. Μοιάζει σήμερα δύσκολο. Δεν θα είναι όμως και έκπληξη, αν δούμε, με αισθητά ενισχυόμενη την πολιτική βαρύτητα του ΚΙΝΑΛ, ένα τριγωνικό σχήμα να προκύπτει μετά από τις διπλές εκλογές που έρχονται, είτε αυτές γίνουν το Φθινόπωρο, είτε  προς το θέρος του επόμενου έτους.


Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 22/01/2022

Κοινοποίηση