Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί μια εισαγωγή στην ιστορία του κεντρικού θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λειτούργησε, όπως παρατηρεί ο Νικηφόρος Διαμαντούρος στον πρόλογό του, ως κύριος μοχλός για την προώθηση του οράματος των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης.

Πρόκειται για την ιστορία ενός μοναδικού στην ιστορία θεσμού, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υιοθέτησε ως ουσιώδη τρόπο λειτουργίας του τη συναίνεση, τον συμβιβασμό και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του, τα οποία δεν ήταν άλλα από τα ευρωπαϊκά κράτη, που μόλις είχαν βγει από τον πιο αιματηρό πόλεμο της Ιστορίας, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γραμμένο από έναν άνθρωπο που γνώρισε και υπηρέτησε τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς οργανισμούς εκ των έσω, δεν αποτελεί μια γραμμική αφήγηση της ιστορίας τους, αλλά έναν στοχασμό για τη φύση τους, την ιστορικότητά τους, την ιδεολογία τους και την πρωτοτυπία τους – κυρίως μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έως και σήμερα έχει τον κύριο λόγο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο αναγνώστης θα γνωρίσει την ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στις εργασίες της θεσμικής οικοδόμησης της Ευρώπης, με τις δυσκολίες και τις παλινδρομήσεις που εμφανίζονταν κατά καιρούς και που εξακολουθούν, άλλωστε, να υπάρχουν.

Ν. Ε. ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣΟ Τάκης Αναστόπουλος (Καλαμάτα 1948 – Αθήνα 2019) σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και το Στρασβούργο. Μέλος (1977-1981) της ομάδας των διαπραγματεύσεων στο Υπουργείο Συντονισμού για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Υπηρέτησε από το 1982, μετά από διαγωνισμό, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Λουξεμβούργο και σε διάφορες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, φθάνοντας ως τον βαθμό του Διευθυντή, πριν αφυπηρετήσει το 2011 με τον τίτλο του Διευθυντή επί τιμή. Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του 2014 με το κόμμα της Ελιάς, αντιπρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της πολιτικής κίνησης Πολιτεία 2012 και της συντονιστικής επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλοδημοκρατία. Έχει πλούσια πολιτική αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά και δημοσίευσε αυτοτελώς και σε διάφορα περιοδικά, πεζά κείμενα και ποιήματα.

 

 

 

Κοινοποίηση