Εφημερίδα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 25/05/2019

Υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις που οι συνθήκες περιορίζουν την αξία τους. Τις καθιστούν συμβατικές. Τις τοποθετούν δηλαδή σε μια «σειρά», στη λογική της γραμμικής εξέλιξης, αναμενόμενης και σχεδόν αυτονόητης.

Δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία η εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου. Είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές μετά το 1974. Η σημασία της ημέρας είναι και θα αποδειχθεί καθοριστική για την πορεία μας στο παρόν και την εποχή του.

Τα λεγόμενα χρόνια της κρίσης δεν καθορίστηκαν τόσο από την αυστηρή οικονομική διάσταση. Σφραγίστηκαν από την απλουστευτική αντίληψη που κραταιά αναδύθηκε, από την ερμηνευτική ματιά στον κόσμο που νικηφόρα εγκαταστάθηκε, από μια φιλοσοφία για τη συλλογική μας θέση και ύπαρξη.

Η άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας καθόρισε και καθορίζει κατά ένα μεγάλο μέρος τη συλλογική μας συνείδηση. Η φανατική απόκρουση της αλήθειας ήταν η άρνηση των ορίων αυτής της πραγματικότητας. Στους κάμπους της επίπεδης γης άνθισε η χρόνια καθυστέρηση.

Τα απλουστευτικά ερμηνευτικά σχήματα κατέλαβαν τον νου και εκτόπισαν κάθε κριτική προσέγγιση. Στη μεγάλη κλίμακα το ψεύδος κέρδισε τη μάχη. Δεν πρόκειται για παραποίηση ή συνειδητή διαστροφή του πραγματικού. Πρόκειται για μέθοδο και στρατηγική εξουσίας. Αυτή συνολικά η σκοτεινή δυναμική της συλλογικής καθυστέρησης έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Την Κυριακή ,στις 26, όλη αυτή η κατασκευή θα συναντηθεί με την πρώτη καταλυτική εκλογική δοκιμασία. Το αποτέλεσμα της δοκιμασίας αυτής στην κάλπη θα προδιαγράψει την πορεία και θα ψελλίσει ή θα φωνάξει για το άμεσο και μακρύτερο μέλλον μας.

Αφομοιώθηκε το ψεύδος;

Είναι η γη επίπεδη;

Βαραίνει καθοριστικά η ατομική εμπειρία;

Πόση αντοχή διαθέτουν οι μηχανισμοί χειραγώγησης και μέχρι πού φτάνει η αποτελεσματικότητά τους στη σύγχρονη, μετά την κρίση και την εμπειρία της, ελληνική κοινωνία;

Αρκεί η απογύμνωση από την ίδια τη ζωή του κυβερνητικού ψεύδους ή η αφομοίωσή του από το κοινωνικό σώμα έχει καταστήσει αυτό το σώμα απονεκρωμένο μιμητή του;

Τα τέσσερα και πλέον χρόνια είναι αρκετά. Η καταγραφή τους στην κάλπη θα μας δείξει πως διαμορφώνεται η μεγάλη ροή. Θα δούμε κατά πόσο τα ποτάμια και τα ρυάκια του ανορθολογισμού έχουν και σε ποιο βάθος διαβρώσει το κοινωνικό σώμα.

Με την έννοια αυτή η σημασία της ημέρας είναι μεγάλη. Καμπή. Μέσα στον καθρέφτη της κάλπης όλα θα γίνουν πιο διαυγή. Εκεί δεν χωρεί παραποίηση. Δεν αντέχει η παρερμηνεία. Θα δούμε μέσα της ενσαρκωμένη τη «σοφία του λαού».

Το βράδυ της Κυριακής θα δούμε πόσο κρατάει και πόσους υπερασπιστές διατηρεί το ύψωμα του ανορθολογισμού. Και πώς στο εξής ορίζεται η μάχη εναντίον του από τη Δευτέρα το πρωί.

Κοινοποίηση