Ιστοσελίδα, www.pelop.gr, 25/09/2020

Το λεγόμενο «κίνημα της μάσκας», που διανύει μέρες προσωρινής δόξας, αποτελεί πλέον αντικείμενο της εισαγγελικής «παρατήρησης».

Την ποινική δίωξη όσων τάσσονται κατά της χρήσης της μάσκας (τέλεση του εγκλήματος διέγερσης σε ανυπακοή), ζητεί με εγκύκλιό του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η απειλή τιμωρίας της διατύπωσης γνώμης αποτελεί επικίνδυνο για τις ατομικές ελευθερίες δρόμο. Πολύ επικίνδυνο. Στο καθεστώς της φιλελεύθερης δημοκρατίας, που ζούμε, ό,τι καλύτερο επινόησε ως σήμερα ο άνθρωπος για την ειρηνική συνύπαρξη, η ελευθερία ανεμπόδιστης έκφρασης γνώμης είναι ο πυρήνας του.

Η θέση που ισχυρίζεται ότι η αξία ενός αγαθού, εδώ η δημόσια υγεία, μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή ή σε καταστολή αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος είναι εκτός δημοκρατικής, φιλελεύθερης αντίληψης. Δόθηκαν αγώνες αιώνων για την κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος. Η υπεράσπισή του είναι υπόθεση ζωτική.

Η τιμωρία πρέπει να έρχεται όταν η γνώμη μεταστοιχειώνεται σε πράξη. Μόνο και μόνο τότε.

Oταν η πειθώ δεν είναι αποτελεσματική, όταν εξαντλείται, όταν απορρίπτεται ο λόγος της δημοκρατικής Πολιτείας, όταν η άρνηση κερδίζει απέναντι στα επιχειρήματα του επιστημονικού κόσμου και της κοινής λογικής, όταν ο σκοτεινός ανορθολογισμός κερδίζει την προσοχή, αιχμαλωτίζει τη σκέψη και εγκλωβίζει τις συμπεριφορές σε καταστροφικές και θανάσιμες επιλογές, τότε το πρόβλημα είναι βαθύτερο και δεν αντιμετωπίζεται -φρονώ- με ποινικές διώξεις.
Κοινοποίηση