Διορισμοί. Μετατάξεις. Εξυπηρετήσεις. Ρουσφέτια. Και άλλα σχετικά.
Δεν ανακάλυψε τη φαυλότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θα σας πω μια προσωπική ιστορία. Λακωνικά.Το 1982 επιστρέφω από την Γαλλία. Αναζητώ εργασία. Μετά από σχετική προκήρυξη βρίσκομαι ωρομίσθιος καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκω 2 χρόνια Ελληνική Επανάσταση και θεσμούς. Παράλληλα διδάσκω κοινωνιολογία. Ζω από την διδασκαλία. Το 1984 με καλεί η Σχολή Ικάρων για σειρά μαθημάτων. Εκεί πληροφορούμαι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη για μόνιμο διδάσκοντα πολιτικής επιστήμης. Συμμετέχω. Εκλέγομαι από την επιτροπή, 4 προς 1. Ενημερώνομαι επίσημα. Και αμέσως κινείται ο μηχανισμός εκδίωξής μου. Δύο ωρομίσθιοι καθηγητές μαθηματικοί – πρασινοφρουροί της εποχής – είναι έντρομοι. Το επίσημο ΠΑΣΟΚ κινητοποιείται. Μου κηρύσσει τον πόλεμο. Πώς ένας μη μαρξιστής καθηγητής θα προσληφθεί; Με απομακρύνουν και από ωρομίσθιο. Είμαι 33 ετών.
Μέσω του βουλευτή Σ. Παπαθεμελή δέχεται να με συναντήσει ο αρμόδιος υφυπουργός (βουλευτής από τον Νομό Ευβοίας, δεν θυμάμαι το όνομά του). Μου λέει: γνωρίζω την υπόθεση. Δεν θα διοριστείτε ποτέ, ό,τι και να κάνετε. Τον λυπήθηκα. θλίψη για τη δουλική του συνείδηση. Με διάθεση σωκρατικής ειρωνείας του είπα: “στην επόμενη προκήρυξη που θα υπογράψετε να βρείτε το θάρρος να με εξαιρέσετε ρητά”. Χαμήλωσε με κρυφή ντροπή το βλέμμα. 
Κατεβαίνοντας γρήγορα τις σκάλες είχα ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψω τη διδασκαλία. Ερευνώ τις νομικές ενέργειες. Ως θεωρητικός γνωρίζω την ματαιότητα. Αναζητώ ενδιάμεσους τρόπους επιβίωσης. Τυχαία θα συναντηθώ με την ομάδα ” Κανάλι 15”, που ξεκίναγε τον αγώνα κατά του κρατικού μονοπωλίου στην πληροφόρηση. Θα αφιερώσω χρόνο σε αυτή την μάχη. 
Το τυχαίο των πραγμάτων θα δώσει νέα τροπή στα γεγονότα.
Έχοντας αφήσει πίσω μου την διδασκαλία αναζητώ νέους δρόμους. Αυτά που θα ακολουθήσουν, με καλούν κάθε πρωί σε μια λέξη ευγνωμοσύνης.
Σας λέω, φίλοι μου, μην κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις και κατάχρηση, δεν είναι παρά μέρος ενός παλαιού κόσμου.

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2019

Κοινοποίηση