Πρόκειται για δήλωση του κ. Πασχαλούδη, προέδρου του ΤΕΙ Σερρών. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ μιλάει, προφανώς, ικανοποιημένος για την παραμονή της Σχολής στις Σέρρες .
Οι Σέρρες (με όλη μου τη συμπάθεια για την πόλη και τους ανθρώπους της), είναι ένας τόπος που συνδέεται με το πολιτικό φαντασιακό της χώρας. Πατρίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμβολο συμπυκνωμένης εξουσίας, πόλος και πηγή επιρροής.
Το σχέδιο «Αθηνά», που όπως διακηρύσσει, στοχεύει στην αναδιάρθρωση των Ανώτατων Σχολών, είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση. Θεωρώ αναγκαία. Ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο, η Ελλάδα οφείλει να προτάξει τον κεντρικό ρόλο της Παιδείας στο αίτημα της αυτοεξέλιξής της.
Αυτή η προσπάθεια δεν έχει καμία ελπίδα επιτυχίας αν δεν γίνει με τα κριτήρια του ορθού λόγου, δηλαδή βάσει μιας τεκμηριωμένης αξιολόγησης. Με ουδετερότητα, αυστηρότητα και επιστημονικά κριτήρια.
Αυτό που μας λέει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών, είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση άλλα κριτήρια πρυτάνευσαν. Ο ισχυρός τοπικός μηχανισμός επιρροής δεν καταλαβαίνει από ουδετερότητα, αυστηρότητα και επιστημονικά κριτήρια. Μας λέει ακόμη ότι εδώ, στο συμβολικό τόπο της ισχυρής εξουσίας, αρκεί «η πολύ μεγάλη βοήθεια του Κωστή Καραμανλή» για να λυθεί το πρόβλημα.
Πέρα από τον αυτονόητο σεβασμό που έχω σε όλα τα πρόσωπα, το «συμβάν» συμπυκνώνει με θλιβερό τρόπο την παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος, που είναι στο βάθος ένα μόρφωμα εξουσίας φεουδαρχικού τύπου. Δε γνωρίζω πώς βλέπει το θέμα ο κ. Αρβανιτόπουλος. Το βέβαιο είναι ότι το ορμητικό ποτάμι της συνειδητοποίησης δε θα αφήσει τίποτα όρθιο από τα φεουδαρχικά υπολείμματα της χώρας.