Ο κ. Μπαλτάς είναι καθηγητής φιλοσοφίας. Στοχάζεται τον εαυτό του και τον κόσμο.Το ζήτημα με ανθρώπους όπως ο κ. Μπαλτάς είναι οτι καταλήγουν να υποστηρίζουν οτι ο υπαρκτός κόσμος είναι μόνο ο κόσμος τους. Γι αυτό και συμμετέχει σε ένα κόμμα που έκανε σύστημα τη διαπόμπευση των αντιπάλων του, το βίαιο λόγο και την καταστολή της συνείδησης. Εκεί αγνόησε τον άλλον και το δικαίωμά του. Το δικαίωμά του να υπάρχει εκτός του κόσμου του κ. Μπαλτά. Με την έννοια αυτή ως εργάτης της ψευδούς συνείδησης ο φιλόσοφος κ. Μπαλτάς, που ορθά αντιδρά επειδή θεωρεί οτι θίγεται, γίνεται συντηρητής του παλαιού κόσμου. Αυτού του κόσμου, που τοποθετεί τον πολιτικό αντίπαλο στη θέση του ”ξένου” και συντελεί στην εξόντωσή του. Όχι εμείς, αλλά ο άλλος είναι το κριτήριο. Ο ξένος άλλος, κ.Μπαλτά.
—
Η ψευδής συνείδηση
Εφημερίδα “Το Βήμα” | 23/06/2013
Σε όλες τις ιστορικές φάσεις, από τις πιο «πρωτόγονες» ως τις πιο «εξελιγμένες», ο άνθρωπος επιχειρεί μια παραστατική ή ανα-παραστατική αποτύπωση του εαυτού του, της σχέσης του με τη φύση και της σχέσης του με τους άλλους, την κοινωνία και τον κόσμο. Χτίζει μια συνείδηση. Πρόκειται για μια αναζήτηση απαντήσεων και στο πεδίο των αναπαραστάσεων, που στην ιστορική εξέλιξη γίνεται αναπόσπαστο στοιχείο του ανθρώπου, της ίδιας του της ύπαρξης.
Μέσα στις στρατηγικές εξουσίας, η ψευδής συνείδηση διεκδικεί τον πρώτο ρόλο. Ως παραποιημένος κόσμος, ως στρεβλή καταγραφή, ως παραμορφωμένη αποτύπωση, μεθοδεύει την κυριαρχία της, προβάλλοντας τον εαυτό της, ως τη μόνη αλήθεια. Μια αλήθεια που πασχίζει να είναι αρεστή στις ανεδαφικές επιθυμίες και αθεμελίωτες προσδοκίες. Αυτό είναι το μέτρο της.
Η ψευδής συνείδηση δεν είναι θεωρία. Μην την ψάχνετε στα βιβλία. Ζει ανάμεσά μας. Αυτοπροβάλλεται στους δρόμους. Αυτοθαυμάζεται στις πλατείες. Κομπορρημονεί στη Βουλή.