Η πρωτοβουλία πράγματι ενδιαφέρουσα. Αν και έχουν πολλές τέτοιες επιτροπές συγκροτηθεί κατά το παρελθόν, χωρίς να έχουν κάτι ουσιαστικά προσφέρει, ο προβληματισμός και η αναζήτηση στην εποχή της κενότητας που ζούμε μπορεί να έχει μια χρησιμότητα.

Εύχομαι στην επιτροπή δημιουργική εργασία. Πλην, όμως… Πλην, όμως, μάταιη η προσπάθεια. Μάταιη η προσπάθεια γιατί το ζήτημα για το οποίο θα εργαστούν οι καθόλα αξιότιμοι συμπολίτες μας μόνο προσχηματική αξία έχει για τον πολιτικό φορέα που ανέλαβε την πρωτοβουλία, για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Επιτροπές και πορίσματα αυτού του είδους λειτουργούν ιδεολογικά, δηλαδή ως «πομπώδες συμπλήρωμα δικαίωσης». Και είναι κρίμα άνθρωποι με κατά τεκμήριο κριτική σκέψη να συμμετέχουν σε παρόμοια εγχειρήματα.

Το ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αγαπητοί συμπολίτες της επιτροπής, δεν είναι η αποτύπωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για το κράτος, το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα. Το ζήτημα που συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την κοινωνία, τα δικαιώματα και την ελευθερία της είναι η εγγενής εξουσιαστική του συνείδηση. Η ανάδειξη της εξουσίας σε αυτοσκοπό. Παντί τρόπω. Είναι η άρνηση της πραγματικότητας. Είναι η εκμετάλλευση των αναγκών των ανθρώπων, υπέρ του εξουσιαστικού σχεδίου και όχι υπέρ των λύσεων και της εξόδου από την κρίση.

Γνωρίζετε πολλοί από εσάς ότι η κομμουνιστογενής συνείδηση των πρωταγωνιστών του κόμματος που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση το αιχμαλωτίζει στην ιδεοληπτική φυλακή του και το κρατάει αδιάρρηκτα προσκολλημένο στην εξουσιαστικότητα του κράτους. Αν προσθέσουμε σε αυτό το αλαζονικό και εξουσιαστικό δημόσιο ύφος και ήθος των εκφραστών του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ένα ακόμη στοιχείο που συμπληρώνει την οπισθοδρομικότητα του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού και τον εναγκαλισμό του με το παρελθόν.

Αυτό θα υπηρετήσετε, αγαπητοί συμπολίτες στο τέλος, πέρα από συμπεράσματα, πορίσματα και προτάσεις, που είμαι βέβαιος πως θα τύχουν αντίστοιχων επαίνων.

 

Κοινοποίηση