Η φιλοσοφία του πρώιμου θριάμβου σκοντάφτει συχνά μπροστά στην πραγματική κάλπη. Έτσι, θα πρέπει κανείς να υπενθυμίσει στους αναλυτές του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα ενός άλλου προαναγγελλόμενου θριάμβου πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Και δεν έχουν περάσει ούτε καν τέσσερις μήνες για να ξεχνάει κανείς. Τότε, με μια παράλληλη αντίληψη του σημερινού διακινούμενου non paper, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αναλυτές του προφήτευαν ότι «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν». Οι εκλογές του Μαΐου, δηλαδή η πραγματική κάλπη και όχι οι δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να απασχολούν τους μελετητές των αριθμών.

Η αναζήτηση βεβαιότητας στις πολιτικές εξελίξεις είναι μια προσπάθεια «παγίδευσης» των ανθρώπων στο αναπόφευκτο. Αυτό αποτυπώνεται και στο δημόσιο λόγο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που με μια ιδεοληπτική εμμονή αυτοπροβάλλονται, όπως έκαναν και πριν τις εκλογές του Μαΐου, ως οι βέβαιοι και απόλυτοι μελλοντικοί κυβερνήτες!

Στην πολύχρονη ενασχόλησή μου με τις εκλογικές αναμετρήσεις της χώρας, έχω δει αριθμούς να διαψεύδονται και αναλύσεις να καταρρίπτονται. ‘Αλλο η συζήτηση πριν από τις εκλογές και άλλο η κρίσιμη Κυριακή της κάλπης. Θα είμαστε, κατά τη γνώμη μου, πιο κοντά στην πραγματικότητα αν μιλούσαμε για πιθανή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, με την αυτοδυναμία να αποτελεί μακρινό και δυσπρόσιτο ορίζοντα.

Κοινοποίηση