Ιστοσελίδα, www.athensvoice.gr | 05/01/2019

Αν οι κυβερνητικοί είχαν μελετήσει τη Γαλλική Επανάσταση, θα είχαν αποφύγει λάθη και θα είχαν αντλήσει ιδέες.

Θέτω στη διάθεσή τους μία. Τον Νόμο περί υπόπτων.

Έχουν περάσει λίγα χρόνια από την έκρηξη της Επανάστασης. Ο επαναστατικός πυρετός σαρώνει την Γαλλία. Στο Παρίσι η τριανδρία Ροβεσπιέρος, Σαίν Ζύστ, Κουτόν, είναι παντοδύναμη. Είναι η ψυχή της «Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας». Αισθάνονται και συμπεριφέρονται σαν μικροί «αδιάφθοροι» θεοί.

Θα φτιάξουν τον κόσμο από την αρχή! Τα θεμέλια είχαν τεθεί. Νέα χρονολόγηση, μέτρηση του χρόνου από το μηδέν, αποχριστιανοποίηση, αναγνώριση της ύπαρξης του Υπέρτατου όντος, εορτασμοί προς τιμήν του. Ο παλαιός κόσμος επρόκειτο γρήγορα  να ταφεί οριστικά.

Οι «Σωτήρες» βιάζονται. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι εμπόδιο. Όλα έπρεπε να επιταχυνθούν. Οι διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης ήταν χρονοβόρες. Εμπόδιζαν την Επανάσταση να προχωρήσει στην εξολόθρευση των «εχθρών του λαού».

Η λύση ήταν απλή: να καταργηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες και εγγυήσεις. Ούτε δικαστήρια χρειάζονται, ούτε κατηγορίες, ούτε υπεράσπιση. Αρκεί να θεωρηθεί κάποιος ύποπτος, να καταγγελθεί ως ύποπτος.

Λέει ο Κουτόν στη Συμβατική. «Προθεσμία να τιμωρηθούν οι εχθροί της πατρίδας δεν πρέπει να είναι παρά ο χρόνος ώσπου να αναγνωρισθούν. Δεν πρόκειται τόσο για να τιμωρηθούν, όσο για να εκμηδενισθούν».

Έτσι ψηφίζεται από τη Συμβατική, τον Ιούνιο του 1794, ο Νόμος περί υπόπτων. Ο Νόμος της 22 Πραιριάλ.

Και αρχίζει η βάρβαρη εφαρμογή του. Μέσα σε λίγες μέρες , μέχρι την πτώση της τριανδρίας, θα υπάρξουν 1251 θανατικές καταδίκες. Ο Νόμος περί υπόπτων είναι μια μαύρη σελίδα της Μεγάλης Επανάστασης. Οι εμπνευστές του θα βρουν και αυτοί σύντομα το θάνατο κάτω από τη μαύρη σκιά του.

Οι επίδοξοι «σωτήρες» στην ιστορία έχουν ένα κοινό σπέρμα μέσα τους. Την καταστολή και την εξόντωση του άλλου. Όλα έχουν γίνει και ξαναγίνει στην τραγική ανθρώπινη διαδρομή.


Υ.Γ. Το πλήρες κείμενο του Νόμου περί υπόπτων είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Δεν θα κουραστούν οι κυβερνητικοί να το εντοπίσουν.

Κοινοποίηση