Πρώτη δημοσίευση: 06/02/2021 | ιστοσελίδα protovoulia21.gr


Περίεργες και παράδοξες συμπτώσεις στην ιστορία γίνονται αφορμές αναστοχασμού και σκέψης. Συντελεστές γόνιμου διαλόγου και δημιουργικής ανακεφαλαίωσης. Και είναι παράδοξη, σχεδόν μυστηριακή, αυτή η σύμπτωση της πανδημίας των ημερών μας με το πλήρωμα των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η ιδέα ενός διεθνούς διεπιστημονικού συνεδρίου στη φάση έναρξης των δράσεων της «Πρωτοβουλίας 21» είναι κάτι περισσότερο από μια αξιοποίηση της σύμπτωσης. Είναι μια ιδέα που ξεφεύγει από κάθε θεωρητική σύλληψη και πολλαπλασιάζεται στην πράξη, δένεται άρρηκτα με τη ζωή και μιλάει για το παρόν της.

Η παράδοξη σύμπτωση και με το διεπιστημονικό συνέδριο ως παράδειγμα, μας προσανατολίζει. Στρέφει την ματιά στον ορίζοντα της εποχής και συναρμολογεί τα γεγονότα με τρόπο διαφωτιστικό. Το παρελθόν είναι εδώ, παρόν, μέσα στη ζωή που πάλλεται, δημιουργεί και πάσχει, ζυμώνεται μαζί της και γίνεται στην αδιάκοπη κίνηση, διαρκώς μεταπλασσόμενο, μέρος της.

Σε μια στιγμή που εορτάζουμε τα 200 χρόνια, η πανδημία είναι υπόμνηση της αβεβαιότητας, μια πρόσκληση συνάντησης με τον υπαρκτό κόσμο. Θυμίζει το οριακό της ανθρώπινης περίστασης, τη δύναμη του απροσδόκητου. Μαζί με την ανάγκη γα την κοινωνία διαρκούς επιμέλειας του εαυτού της. Της δημιουργίας, της καινοτομίας, της επιστημονικής γνώσης, των αποτελεσματικών αποφάσεων και πολιτικών. Μέσα στην οδυνηρή της πλευρά η πανδημία θέτει όλα τα ζητήματα της συνύπαρξης. Στην καμπή του παρόντος χρόνου συμπυκνώνεται διδακτικά μια εμπειρία, που είναι πέρα από το ίδιο το γεγονός.

Ως εστία διαλόγου, η «Πρωτοβουλία 21» θα φέρει μέσα από την ποικιλία των δράσεων, που έχουν προγραμματιστεί, έναν τρόπο συζήτησης του παρελθόντος, μια μέθοδο συνολικής συνομιλίας με την μετεπαναστατική πραγματικότητά μας, με το παρόν να διατηρεί τα πρωτεία και να ζητάει διαρκώς τον λόγο για το μέλλον.

Κάθε επέτειος είναι αφορμή. Ως εορτή, ως κοινωνία όλων με όλα, δεν είναι αγκυροβολία στο παρελθόν. Ως συγχρόνοι Έλληνες θα συνομιλήσουμε με το μεγάλο γεγονός της Επανάστασης. Με συζήτηση στον ανοικτό ορίζοντα. Έτσι ώστε η κάθε δράση της «Πρωτοβουλίας 21» να διατηρήσει, ως κτήμα όλων, την αξία της πέραν από τον εορτασμό. Να γίνει σπόρος και καρπός.

Κοινοποίηση