(Του Αντώνη Καρακούση, Το Βήμα, 19/03/17) 
 
Η κυρα-Παρασκευή ξύπναγε αχάραγα. Είχε έξι στόματα να φροντίσει και άλλα οκτακόσια να ταΐσει. Σηκωνόταν πρώτη, έβραζε γάλα στη μεγάλη κατσαρόλα, έκοβε και λίγο ψωμί να το έχουν πρόχειρο οι κόρες και τ' αγόρια της, έριχνε βιαστικά κάτι στην πλάτη της και γραμμή για το Γυμνάσιο.

Περισσότερα...

(Του Αντώνη Καρακούση, Το Βήμα, 15/01/17)
 
Η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2008 έπιασε στην κυριολεξία στον ύπνο την ελληνική πολιτική. Τα περισσότερα κόμματα την προσπέρασαν ως κάτι πολύ μακρινό. Κεντρικά πρόσωπα και κόμματα δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τους κινδύνους που πήγαζαν από το σκάσιμο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής φούσκας.

Περισσότερα...

(Του Αντώνη Καρακούση, το Βήμα, 09/11/16)

Οι περισσότεροι από μας που γεννηθήκαμε στην πρώτη μεταπολεμική δεκαετία είχαμε την ευτυχία να ζήσουμε προπάντων βίο ειρηνικό και εν πολλοίς διάρκώς βελτιούμενο.

 
Ευτυχήσαμε να μεγαλώσουμε σε περιβάλλον σταθερό, σε ένα κόσμο μόλις διαμορφωμένο και χτισμένο σχεδόν από την αρχή πάνω στις στάχτες του φονικότερου πολέμου της ανθρωπότητας.

Περισσότερα...

(Του Αντώνη Καρακούση, Το Βήμα, 09/10/16)

 
Οι συνθήκες εθνικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια ταιριάζουν με εκείνες που επικράτησαν το 1974, πριν από τη μεταπολίτευση.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει σήμερα βαριά μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων, η οποία επιδρά ακόμη και στη σύνθεση του πληθυσμού, απομειώνοντας την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις των καιρών.

Ταυτόχρονα εξαιτίας και της οικονομικής υποχώρησης αντιμετωπίζει έξωθεν απειλές και διεκδικήσεις ικανές να προκαλέσουν μείζονα εθνική κρίση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η παρούσα πολυκύμαντη κρίση είναι σοβαρότερη και πολυπλοκότερη εκείνης του 1974.

Περισσότερα...

Του Αντώνη Τριφύλλη, Το Βήμα, 24/04/16
 
Παίρνεις την αλήθεια μου 
και μου
την κάνεις λιώμα...

Διονύσης Σαββόπουλος, 
«Ο πολιτευτής»
(από τη συλλογή «Ρεζέρβα»)

Περισσότερα...

Του Χαρίδημου Κ. Τσούκα, tovima.gr, 07/02/16
 
Οι σωστές διακρίσεις είναι για τη σκέψη ό,τι είναι το οξυγόνο για τη ζωή. Οσο πιο λεπτές οι διακρίσεις, τόσο πιο οξεία η αντίληψή μας. Η έλλειψη λεπτών διακρίσεων καθιστά τον φορέα της ανίκανο να δει την πολλαπλότητα του ανθρώπινου βίου.

Περισσότερα...

Του Μιχάλη Σταθόπουλου, Το Βήμα της Κυριακής, 14/02/16

 

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος έφυγε από κοντά μας. H Ακαδημία Αθηνών και ο πνευματικός κόσμος της χώρας πενθούν. Μαζί τους και η ελληνική κοινωνία που θα στερηθεί τον νηφάλιο, σοφό λόγο του.

Η πορεία της ζωής του υπερέβη τον έναν αιώνα. Την εξιστόρησε στο τρίτομο έργο του «Αναπολήσεις», που είναι συγχρόνως και εξιστόρηση της ζωής της Ελλάδος εκείνης της εποχής, εξιστόρηση που παρακολουθεί όλα τα μείζονα γεγονότα των τελευταίων 100 ετών.

Περισσότερα...

Του Σήφη Πολυμίλη, tovima.gr, 03/01/2016
 
Τηρουμένων των αναλογιών, όπως το 1989 σηματοδότησε την αποκαθήλωση του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού, το 2015 μπορεί να θεωρηθεί η χρονιά που διέλυσε τους μύθους για την ελληνική Αριστερά. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είχε συνοδευθεί από ένα πλήθος ανέφικτων προσδοκιών. Ενα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, απογοητευμένο από την κρίση και το παλιό πολιτικό σύστημα, γοητευμένο από τις δημαγωγικές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του, εναπόθεσε σε αυτούς τις ελπίδες του για επιστροφή στην κανονικότητα που είχε συνηθίσει.

Περισσότερα...

Our website is protected by DMC Firewall!