Στο προφίλ αυτό θα αναρτηθούν στο επόμενο διάστημα δεκαπέντε μορφές της φιλοσοφίας. Έτσι, κάθε τόσο θα βρίσκετε εδώ μια πρόσκληση για γνωριμία με έναν φιλόσοφο. Η επιλογή του δε θα γίνεται με κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο. Θα αποφύγουμε πάντως γνωστούς και διάσημους.
Σε μια εποχή πνευματικής ανυδρίας και κενού νοήματος, η αναζήτηση πάντα έχει κάτι να μας δώσει. Όποιος ή όποια συμφωνεί με αυτό, μπορεί να συμβάλλει στη διάδοση αυτής της πρόσκλησης. Ψάχνουμε νόημα – δίνουμε νόημα.
1.ΠΛΩΤΙΝΟΣ. Ξεκινάμε λοιπόν με τον Πλωτίνο. Γεννήθηκε στη Λυκόπολη της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα μ.Χ (204/5 – 270 μ.Χ) και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Ο Πλωτίνος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στην ιστορία της φιλοσοφίας.
Ιδρυτής του Νεοπλατωνικού ρεύματος (νεοπλατωνισμός είναι το φιλοσοφικό ρεύμα που επεδίωκε την επαναφορά των απόψεων του Πλάτωνα στην ύστερη αρχαιότητα). Πρόκειται βέβαια για σύγχρονο όρο. O ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν απλά ως Πλατωνικός.
Το έργο του Πλωτίνου, το οποίο είναι ένα σύνολο πραγματειών ονόματι «Εννεάδες», επιμελήθηκε ο μαθητής του Πορφύριος. Οι πραγματείες του φιλοσόφου αφορούν τη μελέτη και γνώση του κόσμου. Κατά τον Πλωτίνο, υπάρχουν δύο κόσμοι, ο Αισθητός και ο Νοητός. Ο δεύτερος όμως είναι ανώτερος από τον πρώτο, καθώς εκεί βρίσκονται οι τρεις βασικές υποστάσεις που διέπουν το σύμπαν: το Εν, δηλαδή το επέκεινα του όντος – το απόλυτο αγαθό, ο Νους – ο οποίος οδηγεί στη γνώση και η Ψυχή. Στόχος για τον Πλωτίνο είναι να αναχθεί ο αισθητός κόσμος στο νοητό, δηλαδή να καταφέρει το ανθρώπινο υποκείμενο να αναγνωρίσει το απόλυτο Εν. Είναι αυτό που εμείς σήμερα θα ονομάζαμε αυτοσυνειδησία. Ο Πλωτίνος, αν και υποστηρικτής του Πλάτωνα, δεν δίστασε να ασκήσει κριτική σε κάποιες θεωρίες του, υποστηρίζοντας και αριστοτελικές απόψεις. Για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχουν ολοκληρωμένες μεταφράσεις του έργου του «Εννεάδες» στα βιβλιοπωλεία. Ενδεικτικά, ας αναφέρουμε τη συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος».